Natuurlijke grondstoffen

Voor kamerplanten met een zuiver geweten

Planten met een schoon geweten

Je koopt planten omdat jij van de natuur houdt! Ongemerkt kan jouw plantenondersteuning schade doen aan deze zelfde natuur. Dit komt vooral door anti-schimmelbehandelingen, transport uit Azië en/of gebruik van (micro-)plastics. Wij vinden dat jij moet kunnen kiezen voor een duurzaam, natuurlijk alternatief. Hiermee kweek jij prachtige kamerplanten met een zuiver geweten.

Eindelijk… plantenstokken zonder (micro-)plastics.

Van nature schimmelbestendig.

Biedt jouw kamerplanten de natuurlijke structuur waar zij van houden.

Ervaar de kracht van de natuur.

Onderscheidende en toegankelijke duurzaamheid is lastig te vinden

Kratiste klimstokken dragen bij aan diverse doelen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit zijn de zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030.

Door de natuurlijke grondstoffen van Kratiste is het product niet te vergelijken met niet-duurzame variant. Elke Kratiste klimstok is anders van structuur en eigenschappen. Qua uniekheid lijkt het meer op een plant dan op een plastic klimstok.

LET OP: boven de 45 graden Celcius kan het product zacht worden, daaronder wordt het product weer hard. Ook kan het natuurlijke product composteren bij specifieke condities (veel vocht, hoge temperatuur en veel microben).

SDG 9.
Industrie, innovatie en infrastructuur

Innovatieve stuctuur

De innovatieve, 100% natuurlijke Kratiste klimstokken worden volledig in Nederland gemaakt. Hierdoor nemen de supply-chain risico’s voor onze klanten af. Ook zorgt de lokale productie voor een lagere belasting van de wereldwijde infrastructuur.

Impact op industrie

Neem verantwoordelijkheid

SDG 12.
Verantwoordelijke consumptie en productie

Kies verantwoordelijk

Kratiste heeft het voor jou mogelijk gemaakt om over te schakelen naar verantwoordelijke gebruik én productie. Door 100% natuurlijke grondstoffen te gebruiken, prijsniveau’s nagenoeg gelijk te trekken én door de volledig Nederlandse productie.

Neem verantwoordelijkheid

SDG 13.
Klimaat actie

Positieve impact

Vanaf nu kun jij duurzame klimstokken leveren zonder micro-plastics. Niet alleen is de CO2-uitstoot lager, maar ook het transport is 95% minder! De klimstokken worden hoofdzakelijk gemaakt uit Melkzuur (resten van voedsel) én Olifantengras van Nederlandse bodem

Impact op klimaat

Neem verantwoordelijkheid

SDG 15.
Leven op het land

Biodiversiteit

Het Nederlandse Olifantengras dat Kratiste voor haar klimstokken gebruikt, groeit jaar 3,5 meter hoog. Het Olifantengras wordt pas in het voorjaar geoogst. Door de uitstekende beschutting wordt de biodiversiteit positief gestimuleerd.

Neem verantwoordelijkheid

SDG 17.
Partnerschappen voor doelen

Effectieve partnerschappen

Door samen te werken met Kratiste, help jij diverse aangesloten partners. Zo zijn wij WNF Business supporter én zijn we een Sociale Onderneming, aangesloten bij Social Enterprise NL.

Word partner

Documentatie

Het productieproces van Kratiste is uniek in de tuinbouw. In deze infographic het productieproces van Kratiste. 

Documentatie voor de winkelvloer? In de leaflets van Kratiste staat het verhaal achter onze producten kort beschreven in het Nederlands, Duits, Engels en Frans.

Wij vinden dat een goede wereld begint bij de fabrikant. Daar hoort ook een zeer hoge mate van transparantie bij. Daarom leveren wij de Kratiste klimstokken mét grondstoffenpaspoort.

Ervaar kracht van de natuur

Per jaar worden duizenden kilo’s plantaardige grondstoffen gebruikt om klimstokken van te maken.

Jij vraagt je misschien af…

Hoe krijg ik mooie kamerplanten?

De snelste en eenvoudigste manier om prachtige resultaten te boeken, lees je in het E-book: de #3 geheimen van jouw planten.

Zitten er ook micro-plastics in jullie klimstokken?

Nee, onze 100% natuurlijke klimstokken zijn volledig vrij van (micro-)plastics. Helaas is dat (nog) niet het geval met veel andere steunstokken die de consument nu koopt. Deze worden geïmpregneerd tegen schimmel. Dit is nodig omdat bamboe suikers bevat. Dit zorgt ervoor dat er schimmel ontstaat, net als bij een boterham die blijft liggen. In de traditionele mosstok zit een plastic buis die in de afvalverwerking (micro-)plastics kan veroorzaken.

Waarom is Kratiste de eerste fabrikant die een 100% natuurlijke klimstok produceert?

Kratiste heeft drie jaar lang met een gespecialiseerd team fulltime ontwikkeld aan de Kratiste klimstok. Toen we startte met de ontwikkeling van de Kratiste klimstok dachten veel mensen dat het niet mogelijk zou zijn. Dat kwam omdat in de kwekerij nagenoeg dezelfde omstandigheden gelden als in de afvalverwerking voor groen afval: hoge luchtvochtigheid, warmte (>55 graden Celcius) en bacterieën. Op basis van deze drie voorwaarden kan een Kratiste klimstok composteren in de afvalverwerking. Na jaren van ontwikkeling en testen hebben we het juiste recept van grondstoffen gevonden, in samenwerking met diverse kwekers. Dit hele traject hebben we gedaan omdat we vinden dat de consument én de wereld een alternatief verdiende op niet-duurzame plantenondersteuning uit Azië.

Help ik de wereld met Kratiste klimstokken?

Ja, Kratiste produceert de 100% natuurlijke klimstokken in zijn eigen fabriek in Nederland. Daardoor hoeven de stokken niet uit Azië vervoerd te worden om bij jouw plant terecht te komen.

Is Kratiste de fabrikant?

Alle 100% natuurlijke klimstokken die Kratiste verkoopt, worden door het bedrijf zelf gemaakt in de fabriek in Geldermalsen. De grondstofmix en natuurlijke structuur van onze producten is volledig uniek. Zelfs de natuurlijke grondstoffen verbouwen we samen met onze Nederlandse boeren.

Waar zijn Kratiste klimstokken van gemaakt?

De klimstokken van Kratiste worden gemaakt van 100% natuurlijke materialen. De grondstoffen die gebruikt worden voor het produceren van de klimstok zijn hoofdzakelijk aardappelzetmeel (PLA) en Nederlandse Olifantsgras. Door plantenresten te gebruiken voor heeft het product een lage CO2 footprint. Bij elke product leveren wij een digitaal grondstoffenpaspoort, waardoor de grondstoffen volledig ingezichtelijk zijn. Dat fabrieken transparant zijn in de werkwijze is cruciaal om een duurzamere wereld voor ons allemaal te realiseren.

Hoe werkt het concept van Kratiste?

In slechts 21 seconden leer jij hoe je de mooiste kamerplanten maakt. Klik hier om de video te bekijken.

Zijn jullie klimstokken veel duurder?

Nee, onze 100% natuurlijke klimstokken zijn in veel gevallen even duur als de plastic variant. Dit komt omdat wij het belangrijk vinden dat duurzaamheid voor iedereen bereikbaar.

Zitten er nadelen aan 100% natuurlijke klimstokken?

De natuurlijke klimstokken van Kratiste kun je beter vergelijken met planten dan met plastic klimstokken of bamboe. Geen stok is hetzelfde en de ene stok zal beter passen bij jouw eisen dan de andere.

De structuur van elke klimstok is uniek en variëert. Ook kan de klimstok vanzelfsprekend volledig composteren als je de juiste omstandigheden creëert voor de klimstok: veel microben, een hoge temperatuur en veel vocht.

LET OP: de Kratiste klimstok is bestendig tot 50 graden Celcius. Daarna wordt het materiaal zachter naar mate de temperatuur oploopt. Als je de temperatuur weer onder de 50 graden laat zakken, dan wordt het materiaal weer hard.