FAQ

Veel gestelde vragen over duurzaamheid, Kratiste en het concept.

Wat is Kratiste?

Kratiste is een samenwerking tussen Ruplex en CoBaplant. Kratiste gebruikt de fabriek (Geldermalsen – Nederland) van Ruplex voor het verkrijgen van de producten. Terwijl  CoBaplant de organisatie voorziet van alle praktische zaken die voor de teelt relevant zijn.

Hoe betrouwbaar is Kratiste?

In de huidige maatschappij stimuleren wij onze ketenpartners vragen te stellen over betrouwbaarheid. Immers, als je niet 100% zeker weet dat de bron betrouwbaar is, hoe kun je dan vertrouwen op de duurzaamheid van deze partij. Daarom hebben wij alles wat wij doen volledig traceerbaar gemaakt. Geen ruimte voor green-washing of andere praktijken. Maar een eerlijk, integer en transparant verhaal. Omdat mensen moeten kunnen vertrouwen op onze missie!

Wat is de missie van Kratiste?

De missie is om binnen 5 jaar 1 miljard stokjes en clips te verduurzamen. Elke niet-duurzame stok of clip is er één teveel. Wij geloven dat bio-afbreekbare stokjes en clips die in Nederland zijn gemaakt, én volledig traceerbaar zijn, een grote duurzame impact kunnen hebben op de wereld.

Kratiste

Duurzaamheid

Hoe duurzaam is Kratiste?

Op het gebied van duurzaamheid binnen de plant support is Kratiste één van de meest duurzame partijen, zo niet de duurzaamste.

De lokale productie in Nederland voorkomt grote hoeveelheden CO2 uitstoot in vergelijking tot Azië.

Ook het gebruik van lokaal verbouwde grondstoffen zoals Miscanthus Giganteus en PLA zorgen voor een hoge mate van duurzaamheid.

Waarom composteerbare grondstof?

De grondstoffen die Kratiste gebruikt zijn recyclebaar en bio-afbreekbaar. Echter, het (chemisch) recyclen van materialen is voor de composteringsbedrijven pas interessant als het material meer dan 4% van het totaal is.

Mede dankzij initieven zoals Kratiste wordt dit punt eerder bereikt. Want vroeg of laat moet de verduurzaming van aardolie kunststof naar plantaardige kunststof plaatsvinden. Wat ons betreft beter vroeg dan laat…

Gezien het feit dat kokos, hout en bamboe vaak geïmpregneerd moeten worden om te voldoen als plantsupport (schimmelbestendig), maken we van de huidige vervuilde stroom een schone afvalstroom.

Waarom is er discussie over PLA?

In veel landen in Europa is pure PLA in de GFT-afval geen enkel probleem. De composteringsinstallaties verwerken het materiaal zonder problemen. In Nederland willen de afvalverwerkers de bio-degradeerbare PLA liever niet.

Uit onderzoek van de WUR (Wageningen University & Research) is de bio-afbreekbaarheid van PLA, zelfs op een grotere wanddikte, dusdanig dat het sneller bleekt af te breken dan bijvoorbeeld papier en sinaasappelschillen.

Welke certificering heeft de grondstof van Kratiste?

De producten van Kratiste bestaan uit twee bestandsdelen: Miscanthus Giganteus en PLA. De laatst genoemde vormt het hoofdbestandsdeel. Deze grondstof is gecertificeerd op bio-afbreekbaarheid volgens de EN-13432 norm. Deze norm is bedoeld voor verpakkingen. Tot op heden bestaat er geen norm die producten certificeert. De Miscanthus Giganteus wordt enkel op de juiste grote gemalen en is daarmee natuurlijk ook biodegradeerbaar.

Wat is de duurzame impact van Kratiste?

Plant support zijn vaak relatief lichte producten van ongeveer 0,2 tot 300 gram per stuk. De impact per stok is niet gigantisch. Echter, als je de impact vergroot met 1 miljard stuks, wordt deze duurzame impact gigantisch! Nagenoeg alle plantensupport die gebruikt wordt is momenteel afkomstig uit Azië. Dus dankzij jouw keuze worden duizenden kilometers transport bespaart!

Onze beloften

Kratiste gaat voor ultieme transparantie. Dat betekent niet dat wij geen ambities hebben om het assortiment nóg duurzamer te maken. Maar dat betekent wel dat je bij ons altijd het eerlijke, traceerbare verhaal krijgt. 

Z

Bio-afbreekbaar

De grondstoffen zijn bio-afbreekbaar. De hoofdbestandsdelen zijn PLA en Miscanthus Giganthus.

Z

Look & Feel

Het gepatenteerde proces dat wij in eigen beheer uitvoeren, zorgt voor unieke eigenschappen waaarvan de planten én klanten profiteren.

Z

Traceerbaar

Via onze publiek toegankelijke blockchain kan iedereen de grondstoffen nagaan. De Miscanthus kweken we zelf!

Z

Made in Holland

Door de productie in Nederland kunnen wij aantoonbaar duurzame producten leveren van zeer hoge kwaliteit.

Draag jij je ‘stokje’ bij?

Alleen collectief kunnen we de klimaatcrisis aanpakken. Jij speelt daarin een essentiële rol…

Of je kweker, groothandel, retailer of consument bent, met de keuze voor Kratiste verduurzaam je minimaal één stokje. Dit lijkt weinig, maar jij zet hiermee een duurzame ketingreactie in beweging!

Biodegradable Kratiste klimstok voor Mostera